Lokal gastronomiczny musi być odpowiednio wyposażony, by świetnie prosperował i kusił ofertą, a to wymaga inwestycji. Zacznij od określenia swoich potrzeb i budżetu, a następnie zrób listę niezbędnych urządzeń i akcesoriów. Znajdą się na niej m.in. meble ze stali nierdzewnej, urządzenia do chłodzenia i mrożenia, jak i sprzęty typu maszynka do mielenia mięsa lub robot kuchenny. Kilka wskazówek znajdziesz poniżej.
Wyposażenie gastronomii
Każdy lokal wymaga innych nakładów finansowych, by go odpowiednio urządzić. Wiele zależy od jego wielkości, miejsca położenia, rodzaju kuchni oraz budżetu, jakim dysponuje właściciel. Skompletowanie sprzętów i akcesoriów to najważniejszy krok, by przygotować lokal do przyjęcia gości.
Wyposażenie gastronomii wymaga podziału przestrzeni i dopasowania niezbędnych urządzeń oraz dodatków – ważne, by możliwości produkcyjne ekipy były jak największe, dlatego zadbaj o ich komfort pracy. Następnie skompletuj poszczególne działy krok po kroku – wybierz niezbędne elementy wyposażenia jak piec, robot kuchenny, maszynka do mielenia mięsa, obieraczka do warzyw, szatkownica czy też meble ze stali nierdzewnej, zastawa, komplet garnków.
Wybór poszczególnych elementów zależy od lokalu, jego profilu i wielkości. Cześć wyposażenia możesz skompletować później, najpierw zrób listę urządzeń i akcesoriów, które stanowią must have, by rozpocząć działalność.
Gdzie skompletować wyposażenie gastronomii?
Najlepiej zamówić wyposażenie gastronomii w jednym miejscu – m.in. sprawdzonej hurtowni z wieloletnim doświadczeniem. Znajdziesz tu zarówno podstawowe urządzenia, jak i drobne akcesoria. Poza tym można zapytać o fachową pomoc i ponegocjować ceny przy dużych zamówieniach, a także umówić transport.
Wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej
W każdym barze, restauracji czy na stołówce duże znaczenie mają solidne meble, wykonane ze stali nierdzewnej. Są one niezwykle praktyczne i mocne, posłużą przez wiele lat mimo intensywnego użytkowania. Poza tym ich czyszczenie nie sprawia kłopotów. Są to blaty, szafy do przechowywania, wózki do transportu żywności itd.
Stal nierdzewna jest wyjątkowo polecana do gastronomii – produkuje się z niej także garnki gastronomiczne i inne elementy wyposażenia. Stal jest odporna na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne czy działanie korozji. Słynie jako solidny materiał do produkcji mebli i wyposażenia gastronomicznego. Stal nierdzewna jest najpopularniejszym materiałem używanym do produkcji sprzętów, akcesoriów i mebli do gastronomii.